Offentlige og private kunstgallerier

Når man snakker om kunstgallerier så er det viktig å definere forskjellene for dem som kanskje ikke er klar over det. I utgangspunktet er kunstgallerier en institusjon som har kunstutstillinger, men det er to hovedtyper med vesentlige forskjeller hva gjelder gallerier for kunst – offentlige og private. Offentlige gallerier, som ofte blir kalt kunstmuseer, stiller ut kunst fra egne samlinger eller verk som er innlånt for anledningen. Private kunstgallerier stiller også ut billedkunst, men er kommersielle aktører som selger bildene mot provisjon.

Ulike kunstgallerier – ulike funksjoner

Begge typer kunstgallerier er viktige for både billedkunsten og kunstnerne. Offentlige gallerier kan ha utstillinger stående lenger, og også sette fokus på kunstnere og perioder som kanskje ikke er veldig ettertraktet av samlere/kjøpere, mens private gallerier hjelper kunstnere med å få solgt sine bilder. Private kunstgallerier kan også være viktige for å promotere norsk kunst i utlandet, satse på og promotere nye norske kunstnere, samt at når det kommer til kvalitetskontroll av samtidskunst så er det ofte de største private kunstgalleriene man snur seg til.Kunstgallerier er et viktig samfunnsinnslag

Med tanke på de største og viktigste private kunstgalleriene i Norge så ligger samtlige i Oslo-området. En liste over hvilke gallerier som er viktigst vil det alltid være rom for diskusjon, men disse seks vil som regel dukke opp på en topp-liste: Galleri K, Standard, Gerhardsen Gerner, Galleri Riis, Galleri Brandstrup, og OSL Contemporary. Av offentlige kunstgallerier som blir ansett som viktige av bransjen så kan Bergen Kunsthall, Henie Onstad Kunstsenter, og Galleri F15 nevnes.

Som sagt så er galleriene viktige for bransjen av ulike grunner, avhengig av om de er private eller offentlige, men for den gjengse nordmann som er mer opptatt av å se god kunst enn å kjøpe/samle, så er nok de offentlige kunstgalleriene de viktigste. Du finner for eksempel veldig lite eldre kunst i private kunstgallerier, da dette som regel selges på auksjon. Men uansett hva som er din hensikt med å oppleve kunst, så er det viktig å vite at både de private og offentlige aktørene er viktige for kunst-Norge.